Odżywianie po porodzie – co jeść, a czego unikać karmiąc piersią?

Artykuł powstał przy współpracy z mgr Moniką Grzegorzewicz Odżywianie po porodzie – co jeść, a czego unikać

Dieta świeżo upieczonej mamy jest tak samo ważna jak dieta kobiety spodziewającej się dziecka. Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie podczas połogu i w czasie karmienia piersią. Wszystko to, co zafunduje swojemu organizmowi kobieta, zostanie przekazane także dzidziusiowi. Co jeść po porodzie, a jakich produktów unikać? Podpowiadamy, jak powinna wyglądać zdrowa dieta w połogu!

Dieta po porodzie – dlaczego jest tak ważna? 

Zdrowa dieta jest absolutną podstawą prowadzenia zdrowego trybu życia. Ma ona ogromny wpływ na nasze samopoczucie, odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Jest inwestycją w zdrowie i dbałością o odpowiednie działanie wszystkich narządów. W przypadku kobiet ciężarnych i mam karmiących, znaczenie diety nieporównywalnie rośnie. Wszystko to, co zje mama, zostanie przekazane także dziecku. 

Sposób odżywiania się po porodzie ma ogromne znaczenie także na przebieg połogu. Warto więc wiedzieć, jak wygląda połóg, w jaki sposób podnieść własny komfort w tym czasie i przyspieszyć proces regeneracji organizmu. Pamiętajmy więc, że dieta w połogu powinna uzupełniać podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych, by pomóc mamie wrócić do pełnej formy i sił sprzed porodu. Odpowiednio zbilansowany jadłospis i doskonałe orientowanie się w tym, co jeść po porodzie, może przyspieszyć także proces regeneracji i mieć pozytywny wpływ na gojenie się ran. Co więcej, wiedza dotycząca tego, co jeść w pierwszych dniach po porodzie, wspomoże także laktację oraz zminimalizuje ryzyko wystąpienia ewentualnych dolegliwości często towarzyszących kobietom po porodzie, takich jak, chociażby odwodnienie organizmu czy anemia. 

Zatem, co można jeść po porodzie, by zadbać o dobre samopoczucie i zdrowie zarówno swoje, jak i swojego maleństwa?

Co jeść po porodzie – najważniejsze zasady

Przed ciążą, podczas ciąży i po ciąży – kobieta powinna otoczyć samą siebie szczególną opieką i najwyższą dbałością. Musi stosować się do zaleceń, które wspomagają zdrowy rozwój dziecka i dobre samopoczucie. Choć czas, gdy młoda mama wita na świecie swoją pociechę, jest niezwykle wymagający, nie zwalnia on jej z przestrzegania pewnych zasad. Kobieta musi wiedzieć, co jeść po porodzie i jak powinna wyglądać dieta w połogu, by dostarczyła ona organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. 

Pierwszą i najważniejszą zasadą jest zdrowa, lekkostrawna, zbilansowana i zróżnicowana dieta. Kobieta karmiąca powinna spożywać co najmniej 5 posiłków dziennie, a co najważniejsze – o stałych porach. Warto jeść mniej, a częściej. Dieta po porodzie powinna dostarczać wartościowych węglowodanów, które powinny pokrywać od 45 proc. do 60 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego kobiety karmiącej. Codzienne menu musi być także bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Warto zadbać o tym, by praktycznie każdy posiłek składał się z owoców i warzyw. 

Co jeść w pierwszych dniach po porodzie i podczas połogu?

Co jeść po porodzie karmiąc piersią? Co powinna jeść matka karmiąca po porodzie, by wspomóc laktację? To pytania bardzo często zadawane przez kobiety karmiące piersią. O ile na sam początek wszelkie wątpliwości dotyczące tego, co jeść po porodzie, w szpitalu rozwieją lekarze i położne, o tyle po opuszczeniu placówki kobieta będzie musiała sama zadbać o swoją dietę. 

Zacznijmy więc od tego, że dieta podczas karmienia ma kolosalne znaczenie, ponieważ to właśnie dzięki niej dostarczamy maluszkowi niezbędnych dla jego rozwoju składników. Zatem, co można jeść po porodzie, karmiąc piersią? 

Kobiety, które chcą zwiększyć laktację, powinny wprowadzić do codziennej diety przede wszystkim białko, które obecne jest w chudym mięsie, roślinach strączkowych, rybach, jajach czy nabiale. Wybierając z kolei tłuste ryby, takie jak na przykład łosoś, dostarczymy dzidziusiowi niezbędnych kwasów omega-3. Codzienny jadłospis powinien także zawierać produkty bogate w żelazo i magnez. To pierwsze znajdziemy przede wszystkim w czerwonym mięsie, wątróbce, szpinaku czy soczewicy. Pamiętajmy jednak, że podstawą diety są węglowodany złożone, których główne źródło stanowi na przykład pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki owsiane czy makarony ryżowe. 

Żelazną zasadą obowiązująca kobiety podczas laktacji jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. W okresie karmienia piersią znacznie zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na płyny. Podstawą jest oczywiście czysta woda, ale mogą to być także ziołowe herbatki i napary czy świeżo wyciskane soki. Kobieta karmiąca piersią powinna przyjmować około 3 litrów wody dziennie. 

Dieta w połogu – produkty zakazane

Zarówno podczas ciąży, jak i podczas połogu kobieta powinna unikać pewnych produktów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jej samopoczucie czy zdrowie dziecka. Na szczycie listy zakazanej są oczywiście napoje alkoholowe. Wiele mitów narosło także wokół picia kawy podczas karmienia piersią. Uważa się, że produkty zawierające kofeinę mogą prowadzić do rozdrażnienia dziecka, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze przystosowany do tolerowania kofeiny. Podczas laktacji eksperci zalecają ograniczenie spożycia kofeiny do 300 mg na dobę, co daje 1-2 filiżanki kawy dziennie. Warto dodać, że kofeinę można dostarczyć także z innych źródeł, tj. herbata, czekolada. Pamiętajmy jednak, że każda kobieta powinna skonsultować swój jadłospis z lekarzem i stosować się do jego zaleceń. 

To, z czego warto zrezygnować w czasie karmienia piersią, to z pewnością żywność przetworzona czy produkty typu instant. Fast foody, tłuste mięsa, potrawy pikantne i wzdymające czy napoje gazowane i sztucznie słodzone – z nich również warto zrezygnować w czasie połogu. Wśród kobiet karmiących bardzo często poruszany jest temat tzw. diety eliminacyjnej. Pamiętajmy jednak, że ta powinna być wprowadzone jedynie w razie wystąpienia u dziecka objawów alergii, ale przede wszystkim – musi być skonsultowana z lekarzem.

W kontekście gojenia się ran poporodowych warto unikać produktów prozapalnych, czyli cukru i soli. Połóg to okres dynamicznej regeneracji, dlatego warto włączyć pokarmy zawierające większe ilości witaminy C, która jest potrzebna w syntezie kolagenu. 

Mówiąc o produktach, które są zakazane w przypadku mam karmiących, warto również zwrócić uwagę na kwestię stosowania restrykcyjnych diet odchudzających. Choć każdej kobiecie zależy na tym, aby jak najszybciej wrócić do formy sprzed ciąży, pamiętajmy, że musimy dać sobie na to czas. W przypadku każdej kobiety karmiącej absolutnie zakazane są diety odchudzające, które mogłyby przyczynić się do zmniejszenia laktacji, a nawet zatrzymania pokarmu. Dowiedz się więcej: krwawienie w połogu.

Artykuł nie posiada jeszcze ocen i komentarzy

Artykuły blogowe

Mięśnie Kegla – gdzie się znajdują i za co odpowiadają?

Mięśnie Kegla bardzo często są pomijane i zaniedbywane, a ich ćwiczenia – niedoceniane. Tymczasem mięśnie te odgrywają kluczową rolę w zdrowiu i odpowiednim funkcjonowaniu naszego ciała. Z czasem ulegają jednak osłabieniu, które może prowadzić do wielu problemów. Warto więc wiedzieć, gdzie znajdują się mięśnie Kegla i dlaczego tak istotne jest ich ćwiczenie.

Mięśnie kegla
Kamienie nerkowe

Kamienie nerkowe. Poznaj wszystkie rodzaje

Kamienie nerkowe to złogi nierozpuszczalnych substancji chemicznych występujących w moczu. Jeśli nie zostaną one odpowiednio zdiagnozowane i leczone, mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych. Jakie rodzaje kamieni nerkowych wyróżniamy i w jaki sposób one powstają?

Jak powstaje kamica nerkowa? Dowiedz się, jak rozpoznać pierwsze objawy

Kamica nerkowa jest chorobą, która dotyka nawet 10 proc. społeczeństwa. Polega na odkładaniu się w nerkach złogów nierozpuszczalnych substancji chemicznych obecnych w moczu. Może powodować jego zatrzymanie i prowadzić do trwałej niewydolności nerek. Dlatego warto wiedzieć, jak powstają kamienie nerkowe, w jaki sposób możemy rozpoznać pierwsze objawy sygnalizujące kamicę i jak jej zapobiegać.

Jak powstają kamienie nerkowe?