Dieta w kamicy nerkowej
Dieta w kamicy nerkowej odgrywa kluczową rolę w leczeniu oraz zapobieganiu nawrotom kamieni. Powinna być ona dopasowana do rodzaju kamicy nerkowej i specyficznych potrzeb pacjenta. Podstawą jest odpowiednie nawodnienie organizmu oraz unikanie produktów sprzyjających powstawaniu złogów. Zatem, jak powinna wyglądać dieta w kamicy nerkowej? Co należy z niej wyeliminować? Prezentujemy przykładowy jadłospis dla osób borykających się z różnymi rodzajami kamicy.
Dieta w kamicy nerkowej: dlaczego tak ważne jest jej przestrzeganie?
Kamica nerkowa polega na tworzeniu się w układzie moczowym złogów zbudowanych z substancji mineralnych oraz soli. Te, gromadząc się w zbyt wysokim stężeniu, nie ulegają rozpuszczeniu, a w konsekwencji tworzą ciała stałe, zwane kamieniami. Nieleczona kamica nerkowa może mieć poważne następstwa i prowadzić do przewlekłej choroby nerek. Jedną z jej przyczyn może być nieodpowiednia dieta. Z kolei ta zdrowa, odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana może zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni.
W przypadku kamicy nerkowej dieta ma ogromne znaczenie, zarówno w profilaktyce, zmniejszeniu nawrotów choroby oraz łagodzeniu objawów związanych z jej występowaniem. Warto więc wiedzieć, jaka dieta przy kamicy nerkowej będzie najlepsza oraz co jeść i pić przy kamicy nerkowej, by wspierać funkcjonowanie układu moczowego.
Warto jednak pamiętać, że dieta przy kamicy nerkowej powinna być dopasowana do charakteru choroby, a konkretniej składu chemicznego kamieni nerkowych. Choć część zaleceń dotyczących jadłospisu dla osób z kamicą ma charakter ogólny, najlepsze efekty przyniesie dieta dopasowana do potrzeb chorego. W tym celu niezbędna będzie diagnostyka, badanie analityczne moczu oraz składu kamieni.
Czego nie powinno się jeść przy kamicy nerkowej?
Przestrzeganie zdrowej diety to podstawa. Niezależnie od tego, czy borykamy się z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi czy nie odczuwamy żadnych dolegliwości – owa dieta może zarówno zapobiegać, jak i leczyć. A czego nie powinno się jeść przy kamicy nerkowej? Czy przy kamicy nerkowej można jeść jajka? Czy wskazane jest spożywanie roślin strączkowych, mięsa czy ryb? To zależy.
Czego nie jeść przy kamicy szczawianowej?
Jeśli zdiagnozowana zostanie u Ciebie kamica szczawianowa, z codziennej diety wyeliminuj przede wszystkim produkty bogate w szczawiany. Z menu wykreśl:
- szczaw,
- szpinak,
- rabarbar,
- botwinę,
- buraki,
- nasiona roślin strączkowych,
- śliwki,
- mocną kawę i herbatę.
Czego nie jeść przy kamicy fosforanowo-wapniowej?
W przypadku kamicy, w której powstają fosforany wapnia, ogranicz spożywanie produktów bogatych w fosfor, sód czy z wysoką ilością białka zwierzęcego. W diecie ogranicz więc:
- produkty mleczne – szczególnie o wysokiej zawartości wapnia, takie jak: sery, mleko czy jogurty, choć wapń jest ważnym składnikiem odżywczym, w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania kamieni, zwłaszcza w połączeniu z fosforem,
- spożycie białka pochodzenia zwierzęcego – np. mięso, ryby, jaja,
- produkty mocno przetworzone, zawierają duże ilości sodu, który może przyczyniać się do zwiększonego wydzielania wapnia w moczu, co sprzyja powstawaniu kamieni,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- orzechy.
Czego nie jeść przy kamicy moczanowej?
W przypadku kamicy moczanowej najważniejsze jest ograniczenie spożycia produktów będących źródłem puryn. Unikaj więc jedzenia:
- ryb,
- wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu,
- wywarów mięsnych,
- orzechów,
- grzybów,
- roślin strączkowych,
- mocnej kawy i herbaty.
Czego nie jeść przy kamicy cystynowej?
W przypadku kamicy cystynowej, w zmniejszeniu wydalaniu cystyny pomoże przede wszystkim ograniczenie spożycia sodu i białka. Ogranicz więc:
- mięso i jego przetwory,
- ryby,
- jaja.
Dieta w kamicy nerkowej – jadłospis
Wiemy już, czego nie powinno się jeść przy kamicy nerkowej, czas zatem powiedzieć, jakie produkty są wskazane. Co jeść i pić przy kamicy nerkowej? Osoba cierpiąca na kamicę powinna pamiętać o kluczowej zasadzie, jaką jest utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu. Picie dużej ilości płynów, zaleca się 2-3 litry dziennie, pomaga rozcieńczyć mocz, co zmniejsza ryzyko powstawania nierozpuszczalnych złogów mineralnych. Ważne jest, aby pić przede wszystkim wodę, najlepiej o niskiej zawartości minerałów, ponieważ woda o wysokiej twardości może sprzyjać tworzeniu się kamieni. Oprócz wody, należy wybierać płyny niesłodzone, takie jak herbaty ziołowe, które mogą mieć działanie moczopędne i wspomagać oczyszczanie organizmu. Zamiast mocnej herbaty czy napojów gazowanych, warto sięgnąć po napary z rumianku, pokrzywy, czy skrzypu polnego, które wspomagają układ moczowy i pomagają w eliminacji toksyn.
Dieta w kamicy szczawianowej – przykładowy jadłospis
- Śniadanie: płatki owsiane gotowane na wodzie lub niskotłuszczowym mleku
- Obiad: zupa jarzynowa, łosoś duszony w jarzynach i gruboziarnista kasza
- Kolacja: dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, jajko sadzone, sałata masłowa z ogórkiem i pomidorem
Dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej – przykładowy jadłospis
- Śniadanie: pieczywo razowe z plasterkiem szynki z indyka, chudy ser
- Obiad: rosół z kury z makaronem, grillowana pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz sałatką z rukoli, ogórka i pomidora
- Kolacja: pieczywo ciemne, sałatka z tuńczyka
Dieta w kamicy moczanowej – przykładowy jadłospis
- Śniadanie: chudy ser twarogowy z miodem
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki z jajkiem sadzonym i surówka z marchwi
- Kolacja: naleśniki z serem i owocami
Pamiętaj, że odpowiednia dieta może nie tylko zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni, ale także wspomagać leczenie kamicy nerkowej i poprawić funkcjonowanie nerek. Jest podstawą i fundamentem dbałości o siebie.